Slavnostní předání Ceny Gratias Tibi 2023

Tým gymnazistů postoupil do užší nominace

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
09.10.2023 07:29
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Cena Gratias Tibi oceňuje mladé lidi, kteří se zapojují do dění okolo nás a nejrůznějšími aktivitami mění věci k lepšímu, a to již od roku 2014. Latinská slova Gratias Tibi, která tvoří název ceny, symbolicky říkají všem soutěžícím Děkuji Tobě.

Doposud bylo na Cenu nominováno přes 1000 projektů ze všech krajů České republiky. Každý rok se soutěží ve třech věkových kategoriích: základní školy, střední školy a do třiceti let. Z nominovaných projektů následně vybírá odborná porota tři finalové projekty, slavnostní předávání cen pak probíhá každoročně na podzim.

Kolegyně Eva Bernadová již několik let organizuje s žáky pedagogické větve gymnázia projekt „Co dáš ptáčku do zobáčku“ a v letošním roce studenty přihlásila do zmíněné soutěže. V červnu tři zástupci kolektivu prezentovali projekt v Praze a postoupili do užšího výběru. Následně se v září 2023 účastnili slavnostního předávání cen. Zde je vyprávění jedné členky týmu.

Po úspěšné nominaci našeho třídního projektu „Co dáš ptáčku do zobáčku?“ do Ceny Gratias Tibi a účasti na setkání finalistů INSPI*RACE jsme byli pozváni a měli tu čest zúčastnit se slavnostního večera. Ten se konal v pražských Vršovicích v kulturním domu Vzlet. Večerní program zahájila kapela Midi lidi a večerem nás provázela moderátorka Ester Janečková. Celkově se vyhodnocovalo pět kategorií, a právě my jsme patřili mezi finalisty v environmentální oblasti. Cenu jsme sice nezískali, ale poznali jsme další projekty mladých lidí, kteří chtějí pomáhat světu k lepšímu. Pro některé z nás to bylo setkání s přáteli a pro některé poznání nových zajímavých lidí, kteří pomáhají naší planetě.

I když jsme nezískali hmotnou cenu, pro nás tahle zkušenost měla cenu velikou. Za celou třídu III.G děkuji paní učitelce Bernadové, za její trpělivost, ochotu a realizaci. Nikdo z nás si nemyslel, že z projektu pro děti z mateřské školy vznikne nominace do takovéto soutěže.

Kamila Brtníková

Foto archív školy

Více o projektu:

https://www.akademie-svetla.cz/vyveska/2403-inspi-race-setkani-finalistu-ceny-gratias-tibi-v-environmentalni-oblasti https://www.akademie-svetla.cz/vyveska/2259-co-dat-ptacku-do-zobacku-s-bambinaty

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace