Kováři přiváží z Německa druhé místo!

Návštěva Mezinárodního setkání designérů kovů Gotha glüht v Německu byla úspěšná.

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
29.09.2023 09:01
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Během víkendu 22. až 24. září 2023 probíhal v Německu již 25. ročník Mezinárodního setkání designérů kovů nesoucí název Gotha glüht (Gotha svítí). Každoročně přijíždí do Gothy desítky kovářů vytvořit během tří hodin kovaný objekt na téma zadané pořadateli soutěže. Velice netradičním tématem letošního ročníku bylo „unerhört wohnlich, unerhört cool“, které si do českého jazyka můžeme přeložit jako „neslýchaně pohodlný (útulný), neslýchaně cool“. Týmy našich žáků měly před sebou velice těžkou disciplínu, protože se navíc jedná o jedinou kovářskou soutěž v Evropě, jejíž součástí je ústní obhajoba každého výsledného díla, přednášená na vyvýšeném pódiu před zraky diváků. Návštěvníci naslouchají a porota hodnotí, zda tým splnil zadání. Naši žáci obhajovali díla v anglickém jazyce a zvládli to na výbornou.

A jak si vedly týmy Akademie v soutěži? První tým ve složení Michala Krumla, Adama Horálka a Petra Šibora zhotovil dílo s názvem „Tschechische Frühstück“ (Česká snídaně). Tým si za nápaditý návrh a dobře odvedené řemeslo odváží krásné druhé místo a 500 euro finanční odměnu. Gratulujeme! Žáci Filip Tomášek a Jakub Ruth představili společně s učitelem odborného výcviku Vojtěchem Havránkem dílo „Die letzte Ruhe“ (Poslední odpočinek), které bylo neprodleně po jeho dokončení vydraženo do soukromé sbírky. Třetí tým sestavili žáci Jan Podhradský a Adam Hudec. Přes několik komplikací, které se tomuto týmu během kování naskytly, zachovali chladnu hlavu a dokázali jejich dílo „Spanische Tänzerin“ (Španělská tanečnice) včas dokončit.

Všechny naše týmy předvedly skvělou týmovou soudržnost a čisté kovářské řemeslo. Děkujeme za vzornou reprezentaci školy. Žáci se v rámci doprovodného programu zúčastnili i odborné přednášky o odlévání uměleckořemeslných předmětů a restaurování. Teď už je čeká příprava na další zahraniční soutěž, která se bude konat v rakouském městečku Ybbsitz od 16. do 17. prosince 2023. Těšíme se na výsledek!

Fotografie: Bc. Eliška Havránková, DiS

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace