Plenér, den první – pondělí 11.9.2023

Zámek ve Světlé nad Sázavou a přilehlý zámecký park

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
27.09.2023 13:34
Poslední úprava:
 
před 9 měsíci

Vyrazili jsme kreslit na místní zámek, jehož součástí je prostorný park. Cestou k zámku jsme ovšem nemohli opomenout místní kostel sv. Václava se sochami před hlavním vchodem. Sochy prošly restaurováním, stejně jako celé náměstí, a tak jsme je chtěli vidět zblízka a něco si o nich povědět.

Při přecházení mostu přes Sázavu několik žáků zůstalo nehnutě stát. Velké hejno ryb postávalo ve vodě pod mostem, a tak jsme na ně chvíli nevěřícně zírali všichni. U zámku jsme se dohodli, že kresbou se začne v zámeckém parku. Park nabízí nejen příjemné procházky, ale je v něm nesčetně krásných zákoutí propojujících přírodu s architekturou. Úkolem bylo vyhlédnout nějaké takové místo a nakreslit ho. Studenti se volně rozprchli po parku a začali tvořit.

Po hodině a půl přišel na řadu druhý úkol. Tentokrát to byla přímo kresba architektury nebo architektonického prvku. V zásadě šlo o cvičení perspektivy přímo v terénu, což je vždy dobrým prověřením kresebných dovedností. Pořadí úkolů nebylo nijak promyšlené, ale ukázalo se, že se vzrůstající teplotou bylo dobré ukrývat se ve stínu zámecké budovy. Po obědě byl sraz ve venkovní učebně školy a zde byla úkolem kresba detailu rostlin volně rostoucích v okolí učebny. Současně s tím probíhalo fotografování ateliérů. Nejlepší výtvarné práce budou po akci prezentovány v interiérech ško­ly.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace