Akademický blešák

aneb Jak dát věcem novou šanci

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Domov mládeže, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
19.09.2023 00:16
Poslední úprava:
 
před 10 měsíci

V průběhu prázdnin zaměstnanci školy často dohání, co v průběhu školního roku stálo pro nedostatek času na okraji jejich zájmu. Na řadu tak často přichází úklid, úpravy bydlení a podobné aktivity, při kterých se občas najde něco, co už překáží nebo neslouží svému původnímu účelu. Je však škoda věci vyhodit, protože jsou stále pěkné a funkční. Co s nimi?

Podobnou otázku již řešil pan Neruda ve svém proslulém fejetonu, my jsme se to rozhodli řešit jinak.

Světlo světa tak v posledním srpnovém týdnu spatřil „Akademický blešák“, kde bylo k mání vše od nití a špendlíků až po starožitnosti. Cena byla dobrovolná, každý zájemce o koupi si ji určil podle svých možností. Vybrané peníze byly určeny na zakoupení UV samolepek na zajištění oken školních budov proti nárazům ptáků. Ty současné již slouží trojnásobek deklarované funkční doby, a tak bylo třeba zajistit finance na nové. Nechtěli jsme zatěžovat školní rozpočet, proto jsme se do toho vložili sami.

Nejistota, jak to dopadne, byla značná, ale výsledek byl úžasný. Nejenže věci mizely a penízky v kasičce přibývaly, ale dokonce se našli kolegové, kteří náš blešák ještě v průběhu týdne doplňovali o další předměty, případně přišli přispět na potřebnou věc, aniž by si něco odnesli.

Po čtyřech dnech se tak sešlo 6 310 Kč. Protože byla „na place“ stále spousta kvalitních věcí, rozhodli jsme se akci přestěhovat do třídy, která nebyla tzv. kmenová, a nabídnout účast i žákům po jejich nástupu do školy. Odborná učebna jazyků a HV však mohla sloužit pro blešák jen dva dny, žáci tak měli pouhých cca 30 hodin na prohlídku a výběr. Zvládli to skvěle – v kasičce přibylo dalších 2 270 Kč a spousta krásných věcí našlo své nové majitele.

V našem školním „Ekofondu“ tak přistálo celkem 8 580 Kč, což by mělo náklady na zabezpečení oken bezpečně pokrýt a ještě něco málo by mělo zbýt na další připravované akce.

Velké díky patří všem, kdo se na průběhu akce – přípravě místností, stěhování i sklízení věcí – podíleli. Jejich námaha přinesla své ovoce. Další dík samozřejmě patří i těm, kdo se k akci přidali a přispěli na společnou věc. Ať jim zakoupené věci dobře slouží a přinášejí radost.


Mgr. Eva Bernadová

Učitelka biologie, matematiky a hudební výchovy

Koordinátor environmentální výchovy

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace