Mezinárodní festival designu Czech design week zná své vítěze

Mezi oceněnými nechybí naši pedagogové

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
15.09.2023 09:24
Poslední úprava:
 
před 10 měsíci

Ve dnech 7.9. až 10.9.2023 se konal desátý ročník festivalu Czech Design Week v galerii Mánes v Praze. Součástí programu jsou i přednášky a udělování cen. A dvě z ocenění putují za výtvarníky, kteří jsou spojení se světelskou Akademií.

Pavlína Šváchová (www.pavlinasvachova.com), která učila minulý rok v Ateliéru šperku, získala cenu Best of design se svou kolekcí šálkových objektů, ve které upevňovala a zkoumala design a umění a jejich vzájemnou koexistenci. V této práci vznikl kontrast mezi užitým předmětem a volnou plastikou. Sběratelská limitovaná kolekce šálkových objektů vznikla ve spolupráci s firmou Detesk s využitím technického (varného) skla.

Vlastimil Šenkýř (www.vlastimilsenkyr.com), který vyučuje základy skla a porcelánu v oboru Design interiéru, získal Zvláštní cenu festivalu za experimentální přístup v nové kolekci Sugar, kde se zabývá tvořením vlastních struktur, které jsou podobné horninám nalezeným v přírodě, jejich vznik však není podmíněn časem, ale jeho experimenty. Základní tvar je vytvořen z ručně foukaného skla, kolem kterého následně vytváří vrstvy z plexiskla a cukru. Ačkoliv jsou tedy struktury horninám velmi podobné, jsou dílem člověka, nikoliv výsledkem přírodních procesů.

Více o akci ZDE https://www.novinky.cz/clanek/bydleni-tipy-a-trendy-ceny-czech-design-award-ocenily-predevsim-tvorbu-mladych-tuzemskych-designeru-a-studentu-40443246

MgA. Vlastimil Šenkýř, Ateliér skla a porcelánu

Fotografie:@an­napleslova, @filipsvacha, @katerina.bebrova, @dej.mi.pic

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace