II. ročník kovářského setkání na hradě Lipnice nad Sázavou

Setkání řemeslníků a příznivců kovářského řemesla je úspěšně za námi

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
21.08.2023 08:04
Poslední úprava:
 
před 11 měsíci

Již druhý ročník Kovářského setkání, které se konalo po celý víkend 8. – 9. července 2023 v Lipnici nad Sázavou, navštívilo téměř tři tisíce návštěvníků, kteří se za slunečného počasí vypravili podpořit kováře, zhlédnout malebný hrad nebo sem prostě jen šťastnou náhodou zabloudili.

Hlavním programem bylo soutěžní kování na téma Světlo a Stín. Účastníci soutěžního kování z řad přihlášených řemeslníků a žáků Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou měli na zhotovení soutěžního díla tři hodiny a bylo pouze na nich, zda se rozhodnou pracovat jednotlivě nebo sestaví vícečlenný tým. Na šesti vybavených pracovištích se vystřídalo celkem 38 kovářů a kovářek rozdělených do 22 soutěžních týmů. Vzhledem k tomu, že některé týmy se rozhodly kovat dvakrát a vyplnily tím volné kovací časy i během nedělního dopoledne, odevzdáno bylo celkem 24 soutěžních děl. Díla byla neprodleně po odevzdání přemístěna na hlavní nádvoří hradu, kde si je návštěvníci mohli průběžně prohlédnout. I přes extrémně slunečné počasí podporovalo kováře po celou dobu soutěže přihlížející publikum, které se mohlo utěšovat tím, že kovářům musí být u rozpálené výhně a kovadliny ještě větší teplo! Několik aktivních kovářů s sebou přivezlo i kovaná díla prezentující jejich tvorbu v průběhu let. Díky tomuto jejich počinu byla instalována na hlavním nádvoří hradu prodejní výstava kovaných objektů.

Stejně jako v předchozím roce se těšil velkému zájmu obecenstva doprovodný program – přehlídka podkování tažných koní, která probíhala v různých intervalech po celý víkend. Návštěvníci se nemuseli obávat, že jim tento zajímavý program unikne, protože na jeho začátek vždy včas upozornil moderátor Ondřej Rázl, který celou akci provázel, aby měli dostatek času se přesunout pod nádvoří hradu za třemi podkováři a dvěma koňmi. Sobotní odpolední program doplnilo vystoupení šermířské skupiny Novus Origo. Skupina šermířů ve zbrojích s chladnými zbraněmi a dam v historizujících kostýmech, inspirovaná koncem 14. století, bavila publikum připraveným příběhem. A kdo se neostýchal si řemeslo vyzkoušet na vlastní kůži, mohl navštívit „kování s dětmi“ a pod dohledem žáků zhotovit kovaný hřeb. Jen málo dítek jste potkali bez této vlastnoručně kované trofeje, kterou s úsměvem svíralo v pěsti tak, aby byla všem na očích. Jak již bylo avizováno při konání loňského ročníku, naším dlouhodobým cílem je postupně obnovit i tradici kamenosochání na hradě Lipnice. Právě z tohoto důvodu po celou dobu konání kovářského setkání prezentoval jeden z žáků Akademie kamenosochařské řemeslo při sochání torza ženského těla. Doufáme, že se i toto stane pravidlem a počet kameníků a kamenosochařů budeme pravidelně rozšiřovat.

Účastníkům soutěže i návštěvníkům setkání byl umožněn volný vstup do Haškovy komůrky na nádvoří hradu a na vyhlídkovou věž, což využili především ti, kteří tento malebný hrad ležící v krásném prostředí Českomoravské vrchoviny nikdy předtím nenavštívili. V areálu hradu a podhradí probíhal stánkový prodej, takže si návštěvníci mohli odnést jako upomínku drobný řemeslný výrobek nebo zahnat hlad a svlažit hrdlo u stánku s občerstvením, jehož provoz zajistil SDH Lipnice nad Sázavou. Mnoho návštěvníků proudilo i do Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou, které bylo veřejnosti zpřístupněno a kde byla připravena prohlídková trasa ukazující kovářské a kamenické dílny, ateliéry a expozice žákovských prací.

V neděli v 13:30 hodin proběhlo slavnostní vyhlášení výsledků, které kovářského setkání zakončilo. Odborná nezávislá porota složená z pěti členů ocenila tři kovaná díla v hlavní soutěži a udělila tři ocenění za vystavované práce.

Zde se můžete seznámit s výsledky:

OCENĚNÍ V HLAVNÍ SOUTĚŽI:

  1. místo – Martin Prášek, Kamil Prchal a Tomáš Kozel za dílo „Tváří v tvář“
  2. místo – Zdeněk Tříletý za dílo „Světlo a stín“
  3. místo – Richard Rulf a Viola Rulfová za dílo „Kam až slunko svítí“

OCENĚNÍ ZA VYSTAVOVANÁ DÍLA:

  1. místo – František Bláha za vystavované dílo „Rybář“
  2. místo – Zdeněk Tříletý za vystavované dílo „Okřídlená banda“
  3. místo – Tomáš Popela za vystavované dílo „Vzpomínka na Cihelnu“

Touto cestou mi dovolte poděkovat všem níže uvedeným sponzorům, protože díky jejich finanční a věcné pomoci jsme mohli uskutečnit již druhý ročník kovářského setkání!

  • Kraj Vysočina – Hlavní sponzor akce;
  • Kovářské společenstvo – Profesní sdružení zastupující zájmy kovářů, zámečníků a podkovářů České republiky;
  • Národní památkový ústav – Odborná a výzkumná organizace státní památkové péče v Česku s celostátní působností;
  • Pivovar Bernard – Rodinný pivovar Bernard v Humpolci je tradičním výrobcem předního českého piva;
  • ROP-STAV s.r.o. – Stavební společnost se specializací na zemní práce, spodní stavby silničních těles, stabilizace zemin a recyklace vozovek;
  • EkoNa Čáslav – Vybavení nábytku pro školy a školky;
  • TISK Hermann a spol., v. o. s. – Poskytovatel služeb v tisku a knihařské zpracování;
  • Farma Vilímovský v Trhovém Štěpánově;
  • Jiří Vališ – Firma, která se zabývá výrobou kovářských výhní a nabídkou nářadí a potřeb pro kovářské řemeslo;
  • Sklad piva Milan König Havlíčkův Brod.

Na organizaci a hladkém průběhu akce se podílelo několik pedagogů Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou a dobrovolníků, kterým směřuje naše poděkování. Jmenovité poděkování patří kastelánovi hradu Marku Hanzlíkovi, starostovi města Lipnice nad Sázavou Ing. Zdeňku Rafajovi a řediteli Uměleckoprůmyslové akademie Světlá nad Sázavou Ing. Martinu Kubínovi. II. ročník kovářského setkání by však nemohl probíhat bez Vás, kovářů, kteří se nebojí ušpinit si ruce a za cenu těžké dřiny lidem toto krásné řemeslo prezentují. Děkujeme, že dáváte našemu setkání smysl, a těšíme se na viděnou při příštím ročníku, který proběhne 13. – 14. července 2024!

Poutavé a kvalitní fotografie, které Vám celou akci zprostředkují, pořídila Viola Rulfová.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace