Morava, krásná zem…..

Žáci I. P oboru podnikání na školním výletě

Agenda:
 
Informační portál
Publikováno:
 
13.07.2023 11:00
Poslední úprava:
 
před 12 měsíci

Poslední týden školního roku 2022/2023 byl vyhrazen výletům. Místo pobytu ale žáci I. P řešili už na jaře, aby měli dostatek času našetřit patřičný obnos peněz a užít si krásy Znojemska. Volba padla na Šatov, kde jsme dopředu zajistili ubytování v kempu TJ Tatran Šatov na dvě noci od 27. 6. – 29. 6. 2023. Pak už zbývalo domluvit čas odjezdu a hlavně program.

První den jsme zvolili turistiku a prohlídku malovaného sklípku. Vydali jsme se na viniční trať Peklo, která patří k těm nejlepším na Znojemsku a nachází se na státní hranici s Rakouskem. Má podkovitý tvar a je vybudovaná na hranách teras a strmých svazích. Tento vinohrad leží v mírné prohlubni a je vystaven žáru doslova jako v pekle. Na 17. hodinu jsme měli objednanou prohlídku Malovaného sklípku Šatov. Majitel byl velmi ochotný a zajistil nám průvodce mimo otevírací dobu. Jedná se o unikátní vinařský sklep, který je výjimečný i z evropského hlediska. V tomto prostoru se dříve těžil písek a poté sloužil jako sklad ovoce. V letech 1934 – 1968 zde trávil volné chvíle šatovský rodák Maxmillian Appeltauer, který se rozhodl sklípek vymalovat. Na stěnách jsme obdivovali barevné plastické obrazy s různými výjevy. Zhruba třicet let maloval při svíčkách, poslední roky už byla do sklípku zavedena elektřina, a tak se mu podmínky k práci podstatně zlepšily.

Druhý den jsme strávili ve Znojmě. Počasí nám přálo a tak výhledy z turistického vláčku byly úžasné. Ten nás během devadesáti minut provezl nejzajímavějšími částmi tohoto královského města. Během jízdy jsme se kochali pohledem na významné stavební památky – kostel sv. Mikuláše, Jihomoravské muzeum, Mariánské náměstí, Znojemskou radniční věž a Hradiště. V mezistanici jsme navštívili rotundu sv. Kateřiny a kochali se krásným výhledem do údolí řeky Dyje.

Odpoledne jsme strávili zaslouženou relaxací na koupališti Louka a v podvečer se vrátili vlakem do kempu. U ohýnku jsme debatovali o společných zážitcích a celkově se žáci utvrdili v tom, že jsou výborným kolektivem, s přátelskými vztahy, a že se těší na další rok strávený společně ve škole. Tak hurá na prázdniny.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace