Havlíčkův Brod – blízký a přece neznámý

Školní výlet III.V

Agendy:
 
Informační portál , Výtvarné
Publikováno:
 
13.07.2023 08:46
Poslední úprava:
 
před 12 měsíci

Moje třída III.V je, až na výjimky, ubytovaná na našem domově mládeže. Sjíždějí se téměř z celé republiky, proto jsme se po dlouhých debatách rozhodli navštívit Havlíčkův Brod. Je to sice kousíček, ale většina mých studentů ho pozná pouze podle nádraží, kterým každý týden projíždí na cestě do školy a zpět.

Aleš Brussmann a Nela Křípalová jsou místní, a proto si pro nás připravili prohlídku města. Musím jim velmi poděkovat za krásný výklad a spoustu nových informací. Vzali to opravdu od základů. Navštívili jsme Hnátův kámen a vyslechli si obě verze příběhu o zradě či varování měšťanů. Na Hnáta jsme narazili ještě jednou, tedy na jeho kostru, i když dnes už jen v plastové podobě. Musím říct, že naši průvodci to měli promyšlené do detailu, dorazili jsme ke staré radnici v celou hodinu a slyšeli kostlivce cinkat na jeho zvonek.

Naše cesta pokračovala přes náměstí s kašnou, kterou zaplatil nepoctivý pekař, zhlédli jsme morový sloup s legendou o zlatém řetězu, kostel Nanebevzetí Pany Marie s 24 hodinovým ciferníkem, park, zázračnou studánku, nevybuchlou minu z války a mnoho dalších zajímavostí jak z minulosti, tak i současnosti. Jediné, co se nedá naplánovat, je počasí. Bohužel jsme dvakrát zmokli, ale ani to nás neodradilo. Náš výlet jsme zakončili výbornou zmrzlinou. Ještě jednou moc děkuji našim průvodcům, že nás obohatili o spoustu zajímavostí.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace