Výroba opláštění polní pece – zajímavý projekt pro naše studenty

Odborník na keramické dílně

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné
Publikováno:
 
10.07.2023 14:52
Poslední úprava:
 
před 12 měsíci

K závěru školního roku se nám podařilo zrealizovat zajímavý projekt, který probíhal převážně formou praktické výuky v terénu. Prvotní záměr byl vyrobit nové opláštění polní pece, praskliny ve stávajícím obalu pece už znemožňovaly redukci při výpalu a neúnavní hraboši polní měli na chatrném stavu pláště také svůj nemalý podíl. Celou akci jsme zaštiťovali projektem 1.III/10 Odborník z praxe, přičemž zázemí a odborné vedení zajišťoval Igor Doležal, hrdý vlastník několika polních pecí.

Začali jsme takzvaně od píky, a to těžbou hlíny, pro niž jsme zvolili skromně nejslavnější hliniště u Ledče nad Sázavou. Než jsme vyrazili do terénu, vyžádali jsme si laskavé svolení místního odboru životního prostředí, který je správcem dané lokality. Nutno dodat, že těžba jílu z odhalené skrývky není jednoduchá. Jíl, který je na povrchu vysušený, je velice tvrdý a dobývá se obtížně, při těžbě je potřeba vysledovat praskliny vzniklé erozí a využít přirozené vrstvení jílu. V první etapě jsme natěžili asi 750 kilogramů surového cihlářského jílu, který jsme při vykládce přesunuli do kádí. Druhá etapa probíhala formou zpracování surového materiálu do podoby směsi na výrobu cihel. Hlínu bylo nejdříve nutné upravit šlapáním a zhomogenizovanou kaši poté zahustit přídavkem lehčiva z dřevěných hoblin. Následně jsme ze vzniklé hmoty vyrobili pomocí dřevěných forem desítky izolačních cihel, které jsme pak sušili volně na sluníčku.

Ve třetí etapě bylo potřeba přepravit cihly od sušárny přímo před pec, začistit hrany a pomocí hliněné kaše, která sloužila místo malty, aplikovat cihly přímo na pec do podoby nového pláště. Žáci si během tohoto projektu vyzkoušeli na vlastní kůži, jak se ručně těží a zpracovává materiál pro keramickou výrobu, a naučili se, jakým způsobem lze vyrobit plášť na polní pec jakéhokoliv typu. Polní pece zažívají v poslední době comeback v keramické tvorbě jak ateliérového typu, tak pro aktivity zážitkové a volnočasové pedagogiky. Jsou oživením starodávných keramických tradic a obohacují rozmanitost keramických povrchů o efekty způsobené ohněm.

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace