Americký den

aneb jak studenti Akademie objevovali Ameriku

Agendy:
 
Informační portál , Sociální a zdravotní, Gymnázium, Umělecké a řemeslné, Vyšší odborná škola, Výtvarné
Publikováno:
 
16.11.2021 08:15
Poslední úprava:
 
před 3 lety

V letošním školním roce se u nás angličtina stává doslova druhým úředním jazykem. S americkou asistentkou Saemyi můžete ve škole slyšet angličtinu nejen ve třídách, ale i na chodbách, v jídelně nebo v rámci různých odpoledních aktivit. Díky spolupráci s Fulbrightovou nadací jsme navíc v kontaktu i s dalšími americkými asistenty na českých středních školách, a protože jsme škola aktivní a otevřená novým příležitostem, rozhodli jsme toho využít naplno.

Ve čtvrtek 21.10.2021 jsme si pro naše studenty připravili projektový den v anglickém jazyce na téma USA, na který jsme do Světlé pozvali rovnou tři Američany i s jejich českými mentory z okolních škol. Konkrétně naše pozvání přijali: Madeline Hobbs a Jaromíra Červenková ze SZŠ a VOŠ v Kolíně, Anna Wysocki a Soňa Pokorná ze SŠZT v Litomyšli, Madison Graham a Julie Němečková z GJŽ v Jaroměři. Dále nám bylo velkou ctí přivítat vedoucí projektu amerických asistentů Fulbrightovy komise Kristýnu Džmuráňovou a v neposlední řadě samozřejmě naší asistentku Saemyi.

V průběhu celodenního nabitého programu měli žáci jedinečnou příležitost k procvičení anglického jazyka se čtyřmi rodilými mluvčími, dozvěděli se spoustu zajímavých informací o možnostech studia v USA nebo o tom, jak se žije Američanům v České republice. Projektového dne se zúčastnilo 60 žáků a studentů naší školy. Na úvod se všichni hosté představili formou krátkých prezentací o svém životě v USA i školách, na kterých momentálně působí v Čechách. Následně proběhly skupinové aktivity a hry pro studenty rozdělené do čtyř skupin, pod vedením amerických asistentů. Po společném obědě naši hosté absolvovali prohlídku školy a krátký workshop v malírně skla. Studenti si mezitím měli pro naše hosty připravit tři překvapení. Skupina žáků výtvarných oborů pokreslila pro každého hosta originální tričko s věnováním. Gymnazisté nacvičili krátké divadelní představení v anglickém jazyce a poslední skupina žáků z různých tříd měla za úkol vytvořit prezentaci, ve které představili naši školu. Důležité je zmínit, že žáci o těchto úkolech předem nevěděli a pod vedením zkušených pedagogů se jich zhostili na výbornou. Samotná prezentace těchto překvapení před našimi hosty se stala jednoznačným vrcholem odpoledního programu. Posledním bodem oficiálního programu byla přednáška o možnostech studia v USA, kterou si pro naše žáky připravila Kristýna Džmuráňová z Fulbrightovy nadace. Přednáška byla i díky následné diskuzi a konkrétním zkušenostem jednotlivých účastníků se studiem v zahraničí velmi inspirativní.

O přípravy a průběh celého programu se postaral zástupce ředitele Jakub Kořínek společně s týmem učitelů anglického jazyka ve složení: Jana Neugebauerová, Eva Servítová, Michaela Pajerová, Šárka Satrapová, Michaela Mutl a Dana Hůlová.

Foto J. Kořínek


Mgr. Jakub Kořínek

Zástupce ředitele školy pro teoretické vyučování

Školní metodik prevence

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace