Projektový den mezinárodní komunikace v Uměleckoprůmyslové akademii Světlá nad Sázavou

Agendy:
 
Informační portál , Gymnázium
Publikováno:
 
16.03.2020 08:40
Poslední úprava:
 
před 4 lety

Studenti světelského gymnázia měli ve čtvrtek 20. 2. 2020, v rámci projektového dne mezinárodní komunikace, jedinečnou možnost k ověření svých jazykových dovedností a procvičení komunikace v cizím jazyce. Akademii navštívili studenti zahraniční partnerské školy z Moskvy a při této příležitosti přijalo naše pozvání i několik zahraničních dobrovolníků z různých evropských zemí. Konkrétně nás navštívilo 25 ruských studentů se svými učiteli a 8 zahraničních dobrovolníků ze Španělska, Itálie a Francie. Moskevská výprava zavítala do Světlé nad Sázavou v rámci svého týdenního pobytu v Praze. Osm zahraničních studentů přijelo z nedalekého Pelhřimova, kde působí u organizace Hodina H v rámci projektu Evropského sboru solidarity. Jedná se o studenty, kteří vyrazili na zahraniční dobrovolnickou stáž do České republiky a cílem jejich pobytu je získávání zkušeností v oblasti vzdělávání.

Během první části nabitého programu se našim žákům představili jednotliví zahraniční dobrovolníci. Mluvili o důvodech, proč si pro svůj zahraniční pobyt vybrali právě Českou republiku a jakým způsobem funguje projekt Evropského sboru solidarity, do kterého se mohou zapojit studenti ze zemí Evropské unie. V druhé části si připravili žáci naší školy krátkou přednášku o Akademii a městě Světlá nad Sázavou, která pokračovala debatou o odlišnostech vzdělávacích systémů v jednotlivých zemích nebo zkušenostech zahraničních studentů s Českou republikou. Do této chvíle probíhala veškerá komunikace v anglickém jazyce. Po příjezdu moskevské školy následovala prohlídka Akademie, během které se hosté s našimi studenty podívali do tříd pro teoretickou výuku i do většiny dílen a ateliérů naší školy a žáci tak mohli využít i svoje zkušenosti s ruským jazykem. Postupně navštívili sklářskou huť, brusírnu, dílny pro malbu skla a vitráže, ateliéry pro výtvarnou přípravu a keramickou dílnu. Během prohlídky viděli, jak probíhá výuka našich studentů a mohli si prohlédnout i jejich umělecké práce včetně praktických ukázek.

Na oběd do školní jídelny již hosty přiváděli v menších skupinkách naši studenti a mohli tak nadále konverzovat v cizím jazyce a navazovat kontakty s novými přáteli. Po obědě přišla na řadu prezentace školy našimi studenty v ruském jazyce, následovala kulturní vystoupení, která vyvrcholila divadelní adaptací známé Červené Karkulky v podání žáků třídy IV.G. Závěrečná část společného programu již patřila moskevským studentům. Nejprve krátce představili svoji školu, aby mohli následně předvést vrchol celého dne v podobě divadelního představení, ve kterém nechyběl ani zpěv a tanec na vysoké úrovni.

Po tomto vystoupení již žáci gymnázia doprovodili zahraniční studenty na autobus do Pelhřimova, zatímco hosté z Ruska ještě absolvovali prohlídku světelského zámku a v odpoledních hodinách se vlakem vrátili do Prahy. O koordinaci první části akce v anglickém jazyce se postarala Mgr. Jana Neugebauerová s Mgr. Jakubem Kořínkem, hostitelkou i průvodkyní ruské výpravy byla Ing. Valerie Pertlová. A jak se zrodil nápad uspořádat projektový den mezinárodní komunikace?

Se zahraničními dobrovolníky, působícími v pelhřimovské Hodině H, jsem se poprvé setkal na veletrhu mezinárodních příležitostí pro studenty v Havlíčkově Brodě. Po tom, co jsem se s nimi seznámil, mě napadlo, že by bylo skvělé je pozvat do naší školy a zprostředkovat tak nevšední zážitek našim studentům i samotným zahraničním dobrovolníkům působícím v našem regionu. Otázkou bylo v podstatě jen to, při jaké příležitosti setkání zorganizovat. Když mi kolegyně ruštinářka Valerie Pertlová přišla oznámit termín návštěvy partnerské školy z Moskvy, zrodil se nápad na uspořádání celodenní akce s využitím konverzace v cizích jazycích.

Celá akce byla z mého pohledu velmi přínosná a studenti i naši hosté byli s programem velmi spokojení. Jediné, co mě mrzí, je skutečnost, že na poslední chvíli onemocněl jeden ze zahraničních dobrovolníků, který je z Německa, a přišli jsme tak o konverzaci v dalším u nás vyučovaném jazyce. Chtěl bych touto cestou ještě jednou poděkovat všem zúčastněným a věřím, že podobnou akci v budoucnu zopakujeme.

A co na to zahraniční dobrovolníci? Tady je jejich názor (překlad z angličtiny):

Setkání se studenty ve Světlé nad Sázavou bylo pro nás, mezinárodní dobrovolníky nevládní organizace Hodiny H, opravdu dobrou příležitostí, jak zapojit mladé studenty do otázek souvisejících s Evropským sborem solidarity a dobrovolnictví. Naše poděkování patří především studentům, skutečným protagonistům této iniciativy, kteří nás přivítali v atmosféře přátelství a respektu zaměřeného na budování budoucích vazeb. Zvláštní poděkování patří organizátorům a učitelům, kteří svou činností sloužili jako mosty a silnice setkání mezi různými lidmi z různých kultur.

Upřímně oceňujeme vedení školy za to, že dává příležitost znovu objevit vnitřní spojení mezi technologií a vášní pro umění. Dozvěděli jsme se spoustu zajímavých věcí a opravdu si to užili.

Související článek

Foto J. Kořínek


Mgr. Jakub Kořínek

Zástupce ředitele školy pro teoretické vyučování

Školní metodik prevence

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace