Výtvarný plenér v Sozopolu

Osm nejaktivnějších studentů výtvarných oborů odletělo na týden k moři.

Agendy:
 
Informační portál , Umělecké a řemeslné, Výtvarné
Publikováno:
 
13.10.2018 06:57
Poslední úprava:
 
před 6 lety

Už popáté odletělo krátce po zahájení školního roku osm nejaktivnějších studentů výtvarných oborů na týdenní plenér do příjemného prostředí u moře. Partnerská vysoká škola New Bulgarian University ze Sofie nám každoročně poskytuje svůj rekreační objekt v Sozopolu k výměnnému pobytu. O to, jak probíhal plenér letos, se podělí Nikol Helešicová:

Náš výlet začínal trochu hekticky velmi brzo ráno. Vlastně jsme museli v neděli ve dvě ráno být připravení ve Světlé nad Sázavou k odjezdu na brněnské letiště. Tam jsme měli trochu času na první snídani, odbavili jsme se a už jsme jen čekali na odlet. Ten trval necelé dvě hodiny, uteklo to a rázem jsme přistávali v bulharském Burgasu. Na místě na nás čekaly dva taxíky a odvezly nás až před domek ve staré části Sozopolu, která je zapsaná na seznamu památek Unesco. Domy zde vypadají vážně úžasně, jsou to bývalé rybářské dřevěné osady. Bydleli jsme v domku, který vlastní New Bulgarian University, tedy náš hostitel. Současně s námi zde byli i bulharští studenti, se kterými jsme mluvili anglicky, takže jsme si mohli trochu zlepšovat angličtinu. Ubytovali jsme se do pokojů po třech nebo dvou lidech a hned odpoledne jsme se šli podívat po městě a vyzkoušet místní moře, které je trochu špinavé, ale i přesto jsme si to užili. Na první oběd nám učitelé uvařili špagety. Zašli jsme na „welcome drink“, kdy jsme si popovídali s novými bulharskými kamarády a trochu blíže se poznali. Večer jsme si dali místní palačinky a každý už měl volnou zábavu, většina z nás ji však využila ke spánku.

Další den už jsme se vydali kreslit, každý z nás si vybral lokalitu, která se mu nejvíce líbila. Začali jsme rychlým skicováním, abychom se trochu rozkreslili. Rozdělili jsme se do několika skupin, kdy každý den někdo vařil a chodil nakupovat. Po obědě jsme měli volný program, kdy jsme si mohli zajít na pláž, do města na kafe či nakoupit nějaké suvenýry, nebo využít volna k dospávání na pokoji. V odpoledních hodinách jsme šli znovu tvořit.

Každý program probíhal velmi podobně. Ze začátku jsme ke kresbě používali spíše tužku či uhel, poté jsme přešli i na křídy či akvarelové pastelky, až jsme se dopracovali k tempeře a akvarelu. Ve čtvrtek jsme se pustili do malby na plátno, mohli jsme si vybrat, jestli temperou nebo akvarelem. V pátek dopoledne jsme dodělávali poslední malby a odpoledne nás čekala instalace kreseb i maleb v místní galerii, kde budou naše obrázky vystaveny do Vánoc společně s pracemi bulharských studentů, které vznikly při jejich pobytu u nás na škole. V pátek večer se tak konala vernisáž (slavnostní otevření výstavy), kde jsme se všichni sešli, učitelé akci zahájili několika slovy a nakonec jsme si dali výbornou večeři, kterou nám připravili bulharští studenti. V sobotu jsme měli celý den volno, to jsme strávili na pláži nebo nakupováním posledních suvenýrů. V neděli ráno jsme si zabalili kufry a po obědě jsme se opět taxíky dostali na letiště do Burgasu. Pak už nás čekala jen cesta do Světlé nad Sázavou.

Všichni jsme si týden v Sozopolu moc užili. Hodně jsme pracovali a udělali tak velký pokrok v kresbě i malbě, ale i tak jsme měli dost volného času na procházky starobylým městem, koupání a další volnočasové aktivity. Jako doprovod s námi jeli dva učitelé, kteří nám byli ochotni ve všem pomoci a poradit ve výtvarné části i té volné. Za celou naši skupinu musím říct, že se z nás stala dobrá parta, a proto jsme si to všichni společně užili ještě víc. Snad žádná negativa jsme na našem pobytu nenašli, až na to, že by to klidně mohlo trvat o pár týdnů déle.

Text: MgA. Milan Krajíček, Nikol Helešicová (studentka) Foto: MgA. Martina Dulová MgA. Milan Krajíček


MgA. Milan Krajíček

Zástupce ředitele, hlavní výtvarník

Koordinátor bakalářského programu Konzervování-restaurování skla a keramiky

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace